Práce supermarkety

Práce – supermarkety

Jedná se o úklid zejména v nočních hodinách. Dělá se 8 hodin každý den tj.365dní v roce (někdy se nepracuje jeden den o vánocích), začátek je od 22:00 až 24:00 a končí se 6:00 až 8:00 to znamená 22:00-6:00 nebo 23:00-7:00 nebo 24:00-8:00. Teď zejména vycházím z Čechy a Slováky oblíbeného supermarketu WALL-MART. Trend posledních let je práce 6 dní v týdnu. U větší party 4-6 lidí to znamená, že jim z větší části jeden pracovník chybí. Počet dní v práci záleží na vašem šéfovi (boss) nebo supervizorovi (?supervajzr?- vybraný pracovník v partě, který řídí a kontroluje ostatní), popřípadě (americkému) šéfovi supermarketu. Snížený počet pracovních dní se prosazuje na menších obchodech jako např. BI-LO nebo BEST BUY, které se většinou obsazují v jednom nebo dvou lidech. Trend posledních let potvrzuje přechod menších obchodů na úkolovou práci, kdy je určeno pouze do kolikáté hodiny práce musí být hotova. Není zde tedy pracovní doba od-do.

Průběh práce:

22:30
odjíždíte z apartmánu v pracovním oděvu (což většinou je tričko a bermudy ? podle počasí) do práce. Zpravidla se jezdí v jenom autě, aby se ušetřilo za benzín. Nemělo by Vás překvapit ani hodinové dojíždění.

22:55
Přijíždíte k obchodu a vcházíte dovnitř. U obchodů, kde není non-stop (24 hodin otevřeno), vám otevírá americká šéfová obchodu a následně za vámi zamyká. Je problém, pokud se někde zdržíte nebo máte poruchu auta, nemusíte se dostat dovnitř. Když je obchod neustále otevřen lehké zpoždění by neměl být problém. Je ovšem rozdíl pokud uklízíte obchod, který je otevřen pořád nebo jen přes den. U non-stop prodejen musíte neustále mezi zákazníky kličkovat, což vás výrazně brzdí.

23:05
Projdete přes obchod, až do zadní části pro zaměstnance, kde je tzv. janitors room (?dženitors rúm? ? úklidová místnost). Zde si parta rozdělí práci, pokud je sehraná, každý má svojí specializaci. Většina začátečníků se vrhá ke strojům ? je to větší dřina než s běžným koštětem. Nejdříve se zametá celý obchod ? k tomu slouží široké koště, které před sebou tlačíte. Sebraný nepořádek za vámi sbírá kolega nebo ho odhrnete až ke koši, který je u jenitorky.

23:45
Po rychlém úklidu nastupují stroje. Jedním z nich je scraper (?skrepr?-stěrač), jedná se o stroj, který pouští vodu se saponátem na dva pohyblivé kotouče za přítlaku na zem. (Na scraperu se nesedí chodí se za ním). Následně je špinavá voda nasávána zpět do stroje. Za ním většinou chodí další člověk a utírá zbytky vody, které stroj nesebral. Nechávat ?loužičky? je velice nebezpečné. Na kluzkém povrchu by mohl uklouznout člověk a vysoudit od supermarketu desetitisícová (samozřejmě v dolarech) odškodnění za újmu na zdraví. Valná většina těchto úrazů je zinscenována. Vychytralý Američan uvidí kousek kaluže a hned se k ní rozběhne, za halasného výkřiku padne k zemi a začne hluboce sténat bolestí. Jeho sténání přeruší pouze telefonní rozhovor s rychlou záchranou službou, která ho o pár minut později převeze sanitkou. Po poradě se svým právníkem ještě zjistí, že bolestivá naražená noha není pouze jediný úraz. Náhle se k tomu přidá trvalá bolest zad či hlavy, každopádně se při pádu ještě ztratí minimálně briliantový prsten a zároveň přestanou jít jeho hodinky s nevyčíslitelnou hodnotou. Je nutné, alespoň nechat na takovém místě výstražná ?áčka? nebo ?trojhránky? ? dangerous floor (nebezpečná podlaha).

01:00
Začíná krátká přestávka, která trvá 15 minut. Přestávka se koná ve speciální místností, kde je k dispozici automat na chlazené nápoje, automat na tyčinky, oříšky, oplatky atd., lednička, mikrovlnná trouba a plastové příbory. Zde si můžete odpočinou a pohovořit zároveň se zaměstnancemi obchodu stackerama (?stekr? ? doplňovači zboží). I když nejste přímo zaměstnanci obchodu (jste externě najatá firma) je vhodné v rámci disciplíny tyto přestávky dodržovat a nedělat si vlastní.

01:15
Konec přestávky. Nastupuje další stroj ?bafarka?, je to pojízdný dvoukolák kde se ve spodní časti s přítlakem na zem točí leštící vložka tzv. peta. Tento stroj je pohaněn plynem, který častým zdrojem poruch ? nejde nastartovat.

03:00
Velká přestávka, která trvá 30 minut. V této době je možné nakoupit i jídlo (pokud ho obchod nabízí) a lehce klimbnout.

03:30
Konec přestávky. Následuje stripování a waxování. Tato práce se dělá většinou ve 2-3 lidech. Jedná se o ohraničení prostoru, kde je podlaha patřičně zažloutlá, rozleptání jejího voskového povrchu ? stripou (ředěná kyselina) a následným nanesením čerstvými vrstvami vosku ? waxu. Stripování se dělá pomocí scaperu, kde se nasadí brusný kotouč a odstraňuje se předem připravený ?rozežraný? vosk. Wax se nanáší mopem (koště s třásněmi) namáčeným do backetu (?baket? ? jezdící belík na kolečkách). Celkem se dělá 4-8 středně silných voskových vrstev. Stripa se ředí 1:5 (1 díl stripy a 5 dílů vody), wax se neředí.

05:00
Další krátká přestávka.

05:15
Konec přestávky. Nyní většinou každý pospíchá, protože práce jde do finiše.

06:00
Každý dokončuje práci u svojí specializace a znova se zametá obchod a odškrabávají se žvýkačky. Rozhodně by Vás mělo nechat chladným, že tam kde jste strávil celý večer uklízením, se projede ráno stacker se zbožím a udělá Vám barevnou rýhu přes půl obchodu. Stížnosti jsou zbytečné, tak že Vám zbývá jen trpělivě opravovat a opravovat.

07:00
Uklízíte a čistíte stroje a náčiní. Nezapomeňte dát scraper na nabíjení (jinak nemáte druhý den s čím jezdit) a zkontrolovat plyn v ?bafarce? (aby jste měl dost na další den). Vezmete si svoje věci a hurá domu. Při odchodu Vás ještě namátkově může zkontrolovat ochranka.